Tészta:
400 g liszt
200 g vaj
4 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
fél csomag sütőpor
csipet só
Töltelék:
1 kg alma
150 g cukor
150 g darált dió
fahéj
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a négy evőkanál cukrot, a sütőport a sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két részre osztjuk, és fél órát pihentetjük.
Az almát meghámozzuk, lereszeljük.
A tészta egyik felét kinyújtjuk, kivajazott tepsibe fektetjük. Rátesszük egyenletesen elosztva a kicsavart almát, rászórjuk a cukrot, a diót és a fahéjat. A tészta másik felét kinyújtjuk, és befedjük vele a tölteléket. A tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megcsíkozzuk - vagy megszúrkáljuk. Alsó-felső "lángon" aranybarnára sütjük.
Lapos lesz, de nagyon finom!
Néha előfordul, hogy a tésztát nem lehet rendesen kinyújtani, mert szétszakad. Ilyenkor "patchwork" -szerűen kell megcsinálni (alját és tetejét is lehet így) - ha megsül még finomabb lessz, mert a kis foltocskák szélei ropogósra sülnek.
Diétásan:
- liszt helyett rizsliszt, vagy teljes kiőrlésű liszt
- vaj helyett kókuszolaj vagy kókuszzsír
- tejföl helyett víz
- sütőpor helyett bio sütőpor vagy szódabikarbóna