4 egész tojás
160 g nádcukor
160 g liszt
1 kk só
1 citrom reszelt héja
8 db savanykás, kemény alma
Öntet:
200 g cukor
80 g sós vaj felkockázva
2,5 dl tejszín felmelegítve
A tojásokat a cukorral fehéredésig kikeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és a sót, végül hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
Az almát hámozatlanul felkockázzuk. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
Egy kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, enyhén megolajozzuk, beleszórjuk az almát, és ráöntjük a tésztamasszát. Kb. 40 percig, tűpróbáig sütjük.
Az öntethez a cukrot széles, magas falú lábasban kevergetés nélkül karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, hogy felolvadjon. Levesszük a lábast a tűzről, pár percig várunk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Vigyázzunk, fröcsköl!
Minél több tejszínt teszünk az öntetbe, annál folyósabb lesz.