250 g articsóka szív
5 szál újhagyma
2 db zöld erős paprika
200 g reszelt parmezán sajt
300 g majonéz
4 gerezd fokhagyma
5 szál petrezselyem
Az articsóka tövét és a csúcsát levágjuk majd citromos, sós vízben puhára pároljuk. Utána kikanalazzuk az articsóka „szívét” és 1x1 cm-es kockára vágjuk.
A hagymát és az erős paprikát, az articsókához hasonlóan apróra vágjuk.
A fokhagymákat összetörjük, a petrezselymet pedig egészen apróra vágjuk.
Ezután egy 20-22 cm átmérőjű és kb. 2-2,5 cm magas tűzálló (legjobb a kerámia) tálban az előkészített hozzávalókat a majonézzel és a parmezán sajttal összekeverjük. Előmelegített 180°C fokos sütőben 30 perc alatt arany barnára sütjük.
Pirítóssal tálaljuk. Hidegen és melegen is kitűnő. Ha nincs nyers articsókánk, konzerv articsókával is elkészíthetjük. Ekkor természetesen az articsóka párolása elmarad.