Vissza

Sütemények, édességek

Babka

Széll Tamás receptje

Hozzávalók

Tészta:
600 g liszt
120 g porcukor
1 csomag szárított élesztő vagy 3 g friss
3 tojás
80 ml tej
70 ml víz
150 g kézmeleg vaj
1 kk só
egy narancs reszelt héja
Töltelék:
180 g jó minőségű étcsokoládé
100 g vaj
50 g porcukor
30 g jóminőségű kakaópor
egy kk só
100 g sótlan pörkölt mogyoró, összetörve
Narancsszirup:
200 g porcukor
130 ml frissen préselt narancslé
1 kk reszelt szerecsendió

Elkészítés

A tejet és a vizet összekeverjük, langyosra melegítjük, belekeverjük a porcukrot. Hozzáadjuk az élesztőt, pár percig pihentetjük, majd beletesszük a tojásokat is.
Keverőtálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a sót, a reszelt narancshéjat és az élesztős keveréket. Elektromos dagasztóval kidolgozzuk a tésztát fokozatosan adva hozzá a vajat. Kb. 10 percig dagasztjuk, amíg szép selymes tészta jön létre. Lefóliázva egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
Másnap elkészítjük a tölteléket: felolvasztjuk a csokit a vajjal együtt, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, a sót és a mogyorót.
A tésztát kb. 45x45 cm lappá nyújtjuk, rákenjük a kihűlt csokis tölteléket és szorosan feltekerjük. Hosszában félbevégjuk a tekercset, és a két csíkot spirál alakban felcsavarjuk.
A csavart kalácsot lehetőleg 30x10x8 cm nagyságú sütőformába tesszük, és szobahőmérsékleten kb. dupla méretűre kelesztjük.
Tetejét tejben felvert tojással kenjük meg. 170 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük.
A narancslevet a porcukorral és a szerecsendióval felforraljuk és a kész, meleg kalács tetejére csurgatjuk. Hidegen szeleteljük.

Jó tanács

Kicsit sok volt ez a mennyiség a szokásos hosszúkás sütőformába - legközelebb én az adott mennyiségeket 10-15%-kal csökkenteni fogom.