4-5 nagyobb - 6 kisebb nagyon érett banán
250 g olvasztott vaj
300 g finomítatlan nádcukor
4 egész tojás
350 g liszt
3 teáskanál só
1 csomag sütőpor
10 g szódabikarbóna
150 g sütésálló csokoládélencse
150 g dió, durvára vágva
100 g mazsola
A sütőt előmelegítjük 170 fokra (alul/felül). A vajat felolvasztjuk, egy nagy keverőtálba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a négy tojást. Elektromos kézikeverővel néhány perc alatt simára keverjük. A banánokat meghámozzuk, és villával teljesen pépesre nyomkodjuk (ne géppel pürésítsük). Fontos, hogy nagyon érett, puha, fekete pettyes banánt válasszunk. A banánpépet is a cukros-vajas masszához keverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót, a sütőport, a szódabikarbónát, valamint a sütésálló csokoládélencsét, a durvára vágott diót (még finomabb lesz, ha előtte enyhén megpirítjuk), valamint a mazsolát (elhagyható).
Nagyvonalúan, lazán keverjük tovább fakanállal - nem baj, ha lisztes, vagy egyenetlen foltok maradnak itt-ott, nem szabad túldolgozni a masszát, különben kemény és lapos lesz a süteményünk.
Pár csepp olajjal kikenünk két téglalap alakú gyümölcskenyérformát (nem őzgerincet, mérete: kb. 30x13x7 cm), és kibéleljük sütőpapírral. Az olajnak köszönhetően szépen bele lehet illeszteni a papírt. Belülről is kissé olajozzuk, vagy pici olvasztott vajjal kenjük ki. 60-65 percig, tűpróbáig sütjük, amíg a tű, vagy hurkapálca szárazon jön ki.
Szeletelés előtt legalább langyosra hűtjük. Hűtőben, alufóliába csomagolva négy-öt napig eláll.
Adhatunk hozzá kávéhabot (mascarpone, porcukor, tejszín, kávé) vagy csokiöntetet.
Fontos a sütőpapír - anélkül nem lehet szépen kivenni a formából!