két kisebb bébitök
0,5 dl olaj
1 nagy hagyma, finomra aprítva
2 sárgarépa, meghámozva, apró kockákra vágva
kis darab zeller, meghámozva, apró kockákra vágva
250g lencse (előző nap beáztatva)
7 dl paradicsompüré, vagy hámozott paradicsom konzerv
1-1 mokkáskanál szárított kakukkfű és oreganó
só, bors
egy ek ecet
kb. 1 l víz
A tököket keresztben félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. Ecetes sós vízet forralunk, és a tököket pár percig főzzük, majd jeges vízzel lehűtjük és félretesszük. Ne legyen túl puha!
Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és zellert, pár percig pároljuk. Beletesszük a beáztatott lencsét, átforgatjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, a fűszereket és a vizet. Egész lassú tűzön főzzük, amíg a lencse megpuhul, de nem fő pépesre. A pontos főzési idő a lencsétől is függ, 45 perc után már érdemes figyelni. Ha közben túl sűrűnek látjuk, fokozatosan hozzáöntünk 1-1 dl vizet, figyeljünk, hogy ne kapjon oda.
Egy tűzálló tálat kiolajozunk. A tököt kb 3 cm vestag karikákra vágjuk, és ezeket felállítjuk a tálban. Mindegyikbe halmozunk a lencseraguból. A tetejét megszórjuk reszelt parmezánnal vagy más jófajta sajttal, és 180 fokos sütőben készre sütjük.
Ha gazdagabban akarjuk tálalni, akkor petrezselymes újburgonya, főtt tészta, gnocchi, sőt esetleg még túrós csusza is illik hozzá.