250 g krémtúró (vagy áttört túró)
40 g porcukor vagy nyírfacukor
4 tojás szétválasztva
1 citrom reszelt héja
1/2 kávéskanál só
50 g zabliszt
50 g sima liszt
a sütéshez 50 g vaj
Szilvakompót
40 g cukor
600 g szilva kimagozva, félbevágva
3 dl lágy, gyümölcsös vörös bor
50 g nádcukor
1 rúd fahéj
1 szem szegfüszeg
1 darab citromhéj
Nagy keverőtálba tesszük a túrót, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, sót és a liszteket. Alaposan összekeverjük. A tojásfehérjéket egy másik tálban felverjük. A hab felét gyorsan a masszához adjuk és belekeverjük. A másik felét csak beleforgatjuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük a masszát mint egy palacsintát, néhány percig piritjuk, hogy az alja megsüljön. Ezután megforgatjuk - nem baj, ha széttörik - és a másik oldalát is megpirítjuk. Pár perc állás után darabokra vágjuk. Tálalás előtt kevés vajon még egyszer átpiríthatjuk.
A szilvakompóthoz a először karamellizáljuk a 40 g cukrot, majd hozzáadjuk a vörösbort, és néhány percnyi forralás után a szilvát és a fűszereket is. Addig főzzük, míg a szilva megpuhul, és a kompót kicsit szirupos. lesz.
A smarnit frissen, langyosan tálaljuk.
Teljesen más recept, mint a magyar császármorzsa - mindkettő kitűnő! Kompót helyett sárgabarck lekvárt, vagy bármilyen piros gyümölcsből készült lekvárt is használhatunk.