260 g finomliszt
25 g porcukor
fél dl tej
1 db tojássárgája
5 g élesztő
csipet só
80 g vaj
50 g zsír
fél citrom reszelt héja
2 teáskanál vaníliaeszencia
A kenéshez:
1 egész tojás, különválasztva a sárgája és a fehérje
A tejet, a tojássárgáját és a vaníliaeszenciát összekeverjük az összemorzsolt élesztővel és félretesszük.
A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, beleszórjuk a citromhéjat és a csipet sót. Hozzáadjuk a vajat, a zsírt, és összemorzsoljuk. Most tehetjük bele a tejes- tojásos-élesztős keveréket, amivel összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, osszuk két egyforma részre, és letakarva pihentessük a hűtőben egy fél órát, majd nyújtsuk ki kb. 20 x 25 cm-es lapokra. Ne lisztezzük meg a deszkát, különben nem lesz fényes a bejgli teteje!
A kihűlt tölteléket úgy oszlassuk el a bejglin, hogy körben maradjon 1-1 cm-es perem. Ezt a peremet hajtsuk befelé, majd óvatosan tekerjük fel a bejgliket.
A bejglik tetejét kenjük meg tojássárgájával, tegyük hűvös helyre (ne a hűtőbe!), várjuk meg, amíg megszárad a tojássárgás kenés. Ha megszáradt, akkor kenjünk még meg enyhén felvert tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk megkötni. Ettől lesz szép márványos a teteje.Ha már nem nedves a tészta teteje, akkor szúrkáljuk meg hurkapálcával.
Tegyük 190 °C-os sütőbe, 30-35 perc alatt készre sütjük.
A leírt recept a leírt elkészítési móddal állítólag nem reped ki. Hát majd meglátjuk....Mindenesetre a töltelék ne legyen túl sok, mert akkor már a tekerésnél kipukkad!