Vissza

Sütemények, édességek

Beigli tészta

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 10 rúdhoz

300 g jó minőségű vaj
7+1 tojás
3 dl tej
1,5 deka élesztő
1 kg BL 55-ös, jó minőségű liszt

Elkészítés

A 3 dl langyos és kicsit megédesített tejbe morzsoljuk az élesztőt és állni hagyjuk A vajat egy csipet sóval és 2 kanál cukorral géppel habosra keverjük.

Hozzátesszük egyenként a 7 tojás sárgáját majd a tejben felfutatott élesztőt és egy kg lisztet.

Jól kidolgozzuk a géppel a tésztát, majd letakarva langyos helyen kelesztjük.
Fél óránként kinyújtjuk, ismét összehajtjuk és tovább kelesztjük.
A harmadik nyújtás után készen áll a töltésre.
Annyi cipót formálunk belőle, ahány rudat akarunk, és minden cipót késfok vastagságúra nyújtunk.

Megtöltjük úgy, hogy a tészta szélétől 3-3 cm maradjon üresen körbe.
Egész tojást jól felverünk.

Töltés után feltekerjük, megkenjük a tojással, megszurkáljuk villával és kivajazott tepsire tesszük.
Közepesen meleg (150 fok) sütőben aranybarnára sütjük.

Jó tanács

A rudak néha felrepednek - ettől nem lesznek szebbek, de nagyon finomak maradnak. Sokszor segít, ha a kész rudakat a tepsiben hűtőbe tesszük fél órára, majd ismét megkenjük tojással, és úgy sütjük meg.
Csak vajat használjunk - margarinnal nem működik!