1500 gr borjúhús - legjobb a lábszár, de jó még a comb is, illetve a sertéscomb (akkor persze sertéspörkölt)
2 fej hagyma
őrölt pirospaprika
2-3 paradicsom, 1 paprika, ha csípősen akarjuk, akkor csípős paprika is
só, bors
2 dl tejfel (ha borjúpaprikást akarunk)
A húst megtisztítjuk a zsírtól és a hártyáktól. Ez a borjúlábszár esetében elég macerás. Ilyenkor azt lehet csinálni, hogy a zsírosabb részekből csinálunk egy másik edényben pörköltöt, amit majd átdarálunk, és jó lesz rakott kelbe, töltött tökbe vagy töltött káposztába. A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
A hagymát felvágjuk, megfonnyasztjuk, rászórunk kb. egy evőkanál pirospaprikát, és azonnal rádobjuk a megmosott húst. A húst kicsit megkapatjuk, mellédobjuk a felvágott paradicsomot és paprikát, sózzuk, borsozzuk.
Felöntjük egy kevés vízzel – lehet esetleg vörösborral is, nagyon finom lesz tőle – és mérsékelt tűzön lefedve puhára főzzük. Ez minimum fél de inkább egy óra.
Tálalás előtt ízlés szerint belekeverhetünk tejfelt is és a levét ha akarjuk, összeturmixolhatjuk.
Galuskával vagy puliszkával és uborkasalátával vagy kovászos uborkával a legfinomabb. Nagy lakomához túrós csuszával is tálalhatjuk. Fogyókúrázóknak kelkáposzta levelekkel, esetleg sütőtökkel, de mindenféle párolt zöldséggel is.