4-5 cékla
4-5 sárgarépa
500 g fejes káposzta
2-3 közepes sonkahagyma
3-4 nagyobb burgonya
2 dl paradicsompüré
2 erőleveskocka
cukor, só, ecet
babérlevél, bors
kapor, snidling
olívaolaj
2 dl tejföl
A céklát mossuk meg, és héjastul tegyük egy tüzálló edénybe. Kis olívaolajjal megöntözve tegyük sütőbe, és kb. egy órát süssük, amíg megpuhul.
Készítsük elő a zöldségeket: a répát és a burgonyát hámozzuk meg, és reszeljük le pálcikákra. A káposztát vágjuk fel szintén pálcikákra. A hagymát vágjuk vékony kaikákra.
Kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a sárgarépát, és pirítsuk együtt. Adjunk hozzá kb. egy-másfél liter liter vizet, a két erőleveskockát, majd az előkészített burgonyát és káposztát. Adjuk hozzá a paradicsompürét is. Lassú tüzön pároljuk a zöldségeket.
Amikor a cékla megpuhult hámozzuk meg és vágjuk fel pálcikákra. A zsiradékot, amiben sült tegyük serpenyőbe, tegyük bele a céklát és ecettel-cukorral pirítsuk kicsit. Ha jól átforgattuk, adjuk a leveshez.
Végül adjuk a leveshez a babérlevelet, borsot, sót ízlés szerint.
Vágjuk fel a kaprot és a snidlinget, és tálalás előtt szórjuk a levesre. Tejföllel tálaljuk.
Mindenképpen a céklával kell kezdeni, mert elég lassan puhul!