Vissza

Levesek

Céklás lencseleves húsgombóccal

Mautner Zsófi receptje alapján Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

200 g lencse beáztatva
3 cékla megsütve
3 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb sonkahagyma finomra aprítva
1 szárzeller vékonyra karikázva
2 liter erőleves
2 dl tejföl
1 csokor friss kapor
1 citrom leve
300 g darált pulykahús
1 tojás
1 gerezd fokhagyma reszelve
cayenne bors

olaj

Elkészítés

Előző nap beáztatjuk a lencsét háromszoros mennyiségű vízben.
A céklát megmossuk, héjastul alufóliára tesszük, megsózzuk, ráöntünk egy kanál olívaolajat és becsomagolva mintegy 1,5 órán át sütjük 190-200 fokos sütőben. Hagyjuk kihűlni, lehéjazzuk és felkockázzuk.
Egy leveses lábasban megpirítjuk a hagymát majd beletesszük a felkarikázott szárzellert. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük az erőlevessel , és kb. 20 perc alatt puhára főzzük a hozzávalókat.
A húsgombóchoz összekeverjük a darált húst a tojással és a fűszerekkel, majd diónyi gombócokban a forró leveshez adjuk. Végül hozzáadjuk a céklát, sózzuk, borsozzuk, és kb. 10 percig együtt főzzük.
Tálaláskor beletesszük a tejfölt (melyet egy merőkanál forró levessel keverünk össze először) majd a kaprot. Legvégén kerül bele a citromlé.

Jó tanács

Hasonló a Jámuna leveshez, de a fűszeres húsgombóc és a lencse miatt még különlegesebb ízű.