Hozzávalók (4-8 adag)
1 narancs leve és reszelt héja
2 evőkanál harissa, vagy más csípős paprikakrém
2 evőkanál nádcukor
1 evőkanál olívaolaj
2 pulyka felsőcomb, szobahőmérsékleten
(kérjük meg a hentesünket, hogy a csontnál nyissa ki)
só, bors
A zsályás édesburgonyához:
1 kg édesburgonya
3 dkg vaj
20 friss zsályalevél
3 dl tejszín
só, bors
A pulykasülthöz a sütőt előmelegítjük 220C fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával. Kikeverjük a mázat: egy tálkába reszeljük a narancs héját, majd kinyomjuk a gyümölcs levét. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet, a nádcukrot és az olívaolajat, és teljesen simára elkeverjük.
A pulykacombot mindenütt alaposan sózzuk, borsozzuk, majd mindkét combot, mindkét oldalán egyenletesen bedörzsöljük a chilis-narancsos fűszerpasztával. Bőrös felükkel felfelé fektetjük a tepsire, majd 20 percig sütjük a forró hőfokon, ezalatt kissé megpirul a máz. Ekkor levesszük a sütő hőfokát 100C fokra (nem elírás, valóban ilyen alacsonyra!), és a pulykát fedetlenül sütjük, kb. 6-7 órán át (azaz egész éjszaka).
Köretnek zsályás rakott édesburgonyát tálalunk. Ehhez a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A burgonyát meghámozzuk, és gyalun vékony, kb. 2 mm vastag szeletekre vágjuk. Egy hőálló tálat kikenünk a vaj felével, majd szorosan, élükre állítva berakjuk a burgonyakarikákat. Sózzuk, borsozzuk. Kb. minden tizedik karika után beszúrunk egy zsályalevelet. Ráöntjük a tejszínt és a maradék vajdarabkákat is elhelyezzük a tetején. Kb. 35 percig sütjük - az utolsó öt percet grillfokozaton.
Nem kell félni, a hosszú sütési idő alatt nem fog sem megégni, sem kiszáradni a hús. Ennyi idő alatt, ilyen alacsony hőmérsékleten, csodálatosan omlósra sül, szinte szétesik, és nagyon szaftos lesz.