100+150 gr cukor
5 citrom (lehetőleg bio)
3 egész tojás
200 g vaj olvasztva
200 g liszt
1 ek sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magja
só
23 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk bevizezett sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra.
Serpenyőben 100 g cukrot karamellizálunk, és beleöntjük a tortaforma aljába, egyenletesen elosztva a területen. Nem baj, ha nem jut mindenhová, mert később majd kiegyenlítődik.
3 citromot meghámozzuk, felkarikázunk, és körben elrendezzük a karamellán. Átfedhetik egymást, valószínűleg két réteg lesz.
Keverőtálban habosra keverünk 150 g nyírfacukrot 3 egész tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, 2 citrom levét és reszelt héját , vaníliát, lisztet, sütőport és csipetnyi sót. A citromkarikákra halmozzuk és 45 percig sütjük - ha nagyon barnulna, alufóliával befedjük. Tűpróbáig sütjük, majd langyosra hűlve borítjuk tálra, amikor jól lejön a papír.
Citrom vagy vaníliafagyival, mascarponéval, tejszín- vagy yoghurthabbal tálalhatjuk, de önmagában is remek.