100 g vaj
1 tojás
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja és leve
120 g kristálycukor
1 mokkáskanál só
fél tasak sütőpor
300 g búzaliszt
darált jégcukor
A vajat a tojással és a tojássárgával habosra keverjük. Hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, a cukrot és a sót, majd robotgéppel összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és átszitálva a keverékhez adjuk. jól összedolgozzuk a masszát - sűrű, néha ragacsos tésztát kapunk, amit legalább 30 percre a hűtőbe teszünk.
Kézzel 3-4 cm átmérőjű gömböket formázunk a tésztából, amit a jégcukorban meghempergetünk, majd félgömbbé nyomva sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatunk. Ne tegyük túl közel a kekszecskéket egymáshoz, mert sütés közben meg fognak dagadni.
180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. Csak kihülés után szedjük le a sütőlapról, és aztán tálaljuk. Fémdobozban hetekig eláll.
Csak “igazi” vajból készíthető - vajkeverék, margarin, stb. nem jó!