Vissza

Sütemények, édességek

Császármorzsa

Mautner Zsófi után Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

4 tojás szétválasztva
fél liter tej
200 g búzadara
csipetnyi só
3 ek cukor
1 citrom reszelt héja
egy rúd vanília kikapart magja
100 g mazsola
120 g vaj
sárgabarcklekvár

Elkészítés

A tojássárgákat kikeverjük a tejjel, a fehérjét félretesszük.
A tejhez hozzáadjuk a búzadarát, a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vaníliát és jól összekeverjük. Legalább egy órára, de akár egy egész éjszakára állni hagyjuk.

A sütés előtt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a grízes masszával. A mazsolát forró vízbe áztatjuk.

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és beleöntjük a masszát. Néhány percig hagyjuk sülni, majd elkezdjük keverni, és mintegy fél óráig állandóan keverjük - egészen addig, amíg morzsás állagú lesz. A végén hozzáadjuk a mazsolát, és még öt percig kevergetjük.

A sárgbaracklekvárt megmelegítjük, és tálaláskor az adagokat leöntjük vele.

Jó tanács

Pierre azt mondta, olyan mint a kuszkusz - hát nem tudom.... minndenesetre nagyon finom, de az élvezeteket lehet fokozni pl. fagyival.