Vissza

Sütemények, édességek

Cseresznyés fordított sütemény

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók egy kerek tortaformához

Tészta:
100 g vaj
100 g cukor
fél vaíliarúd kikapart magja
2 tojás
200 g liszt
1 csomag sütőpor

1,2 dl tej
Cseresznye:
50 g vaj
80 g cukor
fél vaníliarúd kikapart magja
1 kg magozott fekete cseresznye
fél dl rum

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a cukrot, hozzáadjuk a vaníliát. Ráöntjük a rumot, és erős lángon elpárologtatjuk az alkoholt. Hozzáadjuk a cseresznyét, és erős lángon addig főzzük, amíg a leve besűrüsödik, és kicsit szirupos lesz.
Egy kerek tortaformát kibélelünk megnedvesített sütőpapírral, és beleöntjük a cseresznyét.
A tésztához elektromos habverővel habosra keverjük a cukrot, vajat és a vaníliát. Hozzáadjuk a két tojást, a lisztet, a sütőport a sót és végül a tejet. Lazán összekeverjük, a cseresznyére öntjük, elsimítjuk.
Tűpróbáig sütjük, langyosra hűtjük. Egy tálat teszünk a tetejére és megfordítjuk. Vaníliafagyival, tejszínhabbal tálaljuk.

Jó tanács

Meggyel és szederrel - esetleg vegyesen - is kíváló. Mélyhűtve sokáig eláll, sőt még finomabb lesz!