Vissza

Levesek

Csicsókaleves

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

1 kg csicsóka
1 liter alaplé
1 csomag újhagyma
1 csomag kapor
2-3 ág tárkony
1 csomag petrezselyem
1 dl tejszín
1 citrom leve
vaj

bors
5 dkg sósmogyoró

Elkészítés

A csicsókát meghámozzuk, fél ctrom levével készített citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Az újhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A vajat felmelegítjük, benne a hagymát megpároljuk. Ha üveges, hozzáadjuk a csicsókát, megpirítjuk, majd néhány perc múlva felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, a csicsókát puhára főzzük. A fűszereket és az újhagyma zöldjének használható részét apróra vágjuk, és akkor adjuk a leveshez, amikor a csicsóka már megfőtt. Ekkor az egészet turmixgépbe öntjük, és teljesen síma állagúra keverjük.

Tálalás előtt szükség szerint készre fűszerezzük, és hozzáadjuk a tejszínt. A sósmogyorót mozsárban megtörjük, és a kitálalt adagok tetejére szórjuk.

Jó tanács

Ízlés szerint egy szép tökmagolaj rajzot is készíthetünk a leves tetejére.