Vissza

Levesek

Csípős-savanyú leves puha rizskoronggal

Mautner zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

10 g szárított shiitake, vagy vargánya
2 evőkanál olaj
2 szál újhagyma, a fehér rész vékonyra karikázva
(a zöldje tálaláshoz)
4 szál szárzeller, vékonyra karikázva
2 szál sárgarépa, ferdén felszeletelve
50 ml szójaszósz
1-2 evőkanál csípős paprikakrém
100 g jófajta ecetes savanyúság
1 teáskanál nádcukor
2 tojás, felverve
400 g rizskorong

Elkészítés

A szárított gombát leöntjük 200 ml forró vízzel, és egy órát ázni hagyjuk. Az áztatóvizet nehogy kidobjuk, ezt is felhasználjuk a leveshez!
Az olajon üvegesre dinszteljük a felkarikázott újhagymát, majd hozzáadjuk a szeletelt szárzellert és a sárgarépát. Felöntjük kb. egy liter vízzel, valamint ekkor hozzáadjuk a gomba áztatólevét és a gombát (ha esetleg nagyobb darab gombák, vagy vastagabb shiitake gomba, azt érdemes vékonyabb darabokra szeletelni). Hozzáadjuk a szójaszószt és a csípős paprikakrémet (pl. sriracha, vagy magyar kistermelői csiliszósz, vagy friss csili). Tíz percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, de még kissé roppanósak.
Beletesszük a savanyúságot (pl. házi csalamádé, vagy ecetes káposztasaláta), és a savanyúság levéből is kb. fél decit. Ha nincs kéznél savanyúság, akkor csak simán ecetet teszünk a leveshez. Megkóstoljuk, és kevés nádcukorral kerekítjük az ízeket. A csípős és savanyú ízeknek kell egyensúlyba kerülniük, ezt csak kóstolással tudjuk beállítani, mert a használt savanyúság/ecet/csili fajtájától és ízétől függően változhatnak a pontos mennyiségek.
Amikor megvan a kívánt íz, akkor kb. 3 perc alatt belefőzzük a friss rizskorongot (ha szárazat használunk, akkor előtte beáztatjuk), végül vékony sugárban belecsorgatjuk a felvert tojást. Tálaláskor rászórjuk az újhagyma zöldjét és esetleg extra csilit adunk mellé.

Jó tanács

Rizskorong helyett üvegtésztát is használhatunk.