Vissza

Főételek

Csirkés-édesburgonyás chowder

Fördős Zé receptjei alapján Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

600 g édesburgonya (tisztított mennyiség)
4 ek vaj
2 fej vöröshagyma (130 g/fej)
1 l csirkealaplé
500 g filézett csirkefelsőcomb
só, bors
200 ml főzőtejszín
250 g fagyasztott mexikói zöldségkeverék
Hozzávaló kipipálva
½ csokor petrezselyem
½ csokor snidling

Elkészítés

Az édesburgonyát meghámozzuk, és egyenlő nagyságú, 1-2 cm-es kockákra vágjuk. Egy lábasban felolvasztunk 2 evőkanál vajat, majd lepirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az édesburgonyát, és alaposan lepirítjuk. Felöntjük a csirkealaplével, és lefedve puhára főzzük.

A felsőcombot kisebb kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a maradék 2 evőkanál vajat, hozzáadjuk a csirkecombkockákat, sózzuk, borsozzuk, és 6-7 perc alatt készre pirítjuk. Ezután beleöntjük a megpuhult édesburgonyás alapunkba.

Kiveszünk a chowder levéből 1-2 dl-t és 3-4 ek édesburgonyát. Turmixgépben pürésítjük, majd a chowderhez keverjük. Ha nem lesz elég sűrű, további pépet csinálunk.

Mikor a chowder besűrűsödött, hozzáadjuk a fagyasztott mexikói zöldségkeveréket, a chiliszószt, a tejszínt, és a friss aprított fűszernövényeket, amikből a tálaláshoz egy keveset félrerakunk. Amennyiben szükséges, sózzuk és borsozzuk, még 5-6 percig rotyogtatjuk, és fűszernövényekkel megszórva frissen tálaljuk.

Jó tanács

A chowder nagyon finom és egyszerű étel - sokféle zöldséggel, hússal vagy anélkül, tengeri herkentyűkkel is készíthető. Jaj milyen régen volt az a Clam chowder a San Franciso-i kikötőben....