150 g csokoládés zabkeksz
150 g pirított mandulapehely
60 g olvasztott vaj
75 nagyon jó minőségű (legalább 65%-os) étcsokoládé
150 g kristálycukor (vagy eritrit)
250 ml tejföl
600 g lágy mascarpone
2 tojás
1 rúd vanília
A kekszet a mandulával együtt megdaráljuk. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a kekszhez, és addig keverjük-gyúrjuk, amíg összeáll. Kivajazunk egy kerek tortaformát, belesimítjuk a masszát, és 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A csokoládét vízfürdő felett megolvasztjuk.
A maradék hozzávalókat kézi mixerrel összekeverjük, majd a formába öntjük, egyenletesre simítjuk. körkörös mozdulatokkal rácsorgatjuk az olvasztott csokoládét.
140 fokos sütőben kb. harminc percig sütjük. A szélénél kell hogy megszilárduljon, a közepe remegős marad. A sütőben hagyjuk kihülni lehetőleg másnapig.
Hidegen a legfinomabb.
Adhatunk hozzá friss erdei gyümölcsöt, vagy eper-meggy vagy más piros fagyit.