Vissza

Sütemények, édességek

Dió torta

Ida mama receptje

Hozzávalók 4 főre

A tésztához:
8 tojás
280 g porcukor – 2-3 zacskó vaníliás cukorral keverve
250 g darált dió
A krémhez:
200 g darált dió
200 g vaj
1 dl forró tej
150 g porcukor – 1-2 zacskó vanília cukorral keverve
rum – ízlés szerint

Elkészítés

A tésztához a tojás sárgáját a porcukorral habosra keverjük, apránként hozzákeverjük a darált diót, végül tojás keményre vert habját. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, egyenletesem elkenegetjük. Gyenge tűzön (180 fokos) kb. ¾ óráig sütjük. Amikor már langyosra kihűlt, kétfelé vágjuk a hosszúkás tortaalaknak megfelelően.

A krémhez a darált diót a forró tejjel leforrázzuk, és jól kikeverjük. Külön tálban habosra kikeverjük a vajat a porcukorral . A kikevert dióra öntjük a rumot, és hozzákeverjük a porcukros vajat. Az egészet addig keverjük, amíg a krém habos és fehér színű nem lesz.
Ezzel a krémmel töltjük a tortát és kívülről is bevonjuk vele. Díszíteni lehet fél-diókkal. Alaposan hűtsük le - 6-8 óra után tálaljuk.

Jó tanács

Lehet készíteni – arányosan – kevesebb tölteléket is, és akkor a tortát csoki mázzal lehet bevonni.

Kazal Vera grillázst tesz a tetejére (ld. Karola torta, csak mandula helyett dióval) - azzal is nagyon finom!