Vissza

Főételek

Dödölle

Jeszenszky Márta receptje

Hozzávalók 4 főre

500 g burgonya
250 g búzaliszt
víz

vaj
libazsír

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük (a főzővíz még kelleni fog!), és krumplinyomón átnyomjuk. Hozzáadjuk a libazsírt (vajat), a lisztet és a főzővízből annyit, amennyit felvesz, hogy jól formázható tésztát kapjunk.Ha kell utána sózzuk. Pingpong labdányi golyókat formálunk (esetleg lelapítjuk, csíkozzuk, stb.) és vajazott tepsibe tesszük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal (olívaolajjal) és előmelegített 190 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Jó tanács

Úgy is el lehet készíteni, hogy a burgonyás masszából galuskákat szaggatunk, és azokat forró vajban - esetleg hagymás olajban - serpenyőben megsütjük. Tejföllel meglocsolva, túróval keverve, és még számtalan más módon - önmagában vagy köretként - is nagyon finom.