- 100 g fekete csokoládé (legalább 70%-os)
- 150 g fehér csokoládé (legalább 70%-os)
- 300 ml sűrű tejszín
- 200 g málna a tálaláshoz
Mousse alap:
- 150 g kristálycukor
- 100 ml víz
- 5 nagy tojás sárgája
Először elkészítjük a mousse alapot: a cukrot és a vizet kiebb lábasba öntjük, kis lángon melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután 7-10 percig forraljuk, amíg sűrű, szirupos állaga nem lesz.
Ezután a tojássárgákat egy nagyobb tűzálló tálban habosra keverjük, majd óvatosan hozzá öntjük a cukorszirupot. Folyamatosan addig keverjük, míg a térfogata kb. ötszörösére nő. Ez legalább 6-8 perc.
A kétfajta csokoládét két külön edényben vízfürdő felett felolvasztjuk. Kevergetjük, majd ha felolvadt, levesszük a tűzről. A tejszínt felverjük.
A mousse alapot szétsosztjuk a két csokoládés tálba, összekeverjük, majd a tejszínt is fele-fele arányban belekeverjük.
Kibélelünk egy püspökkenyér formát műanyag fóliával - akkora legyen a fólia, hogy a végén be tudjuk takarni vele az egész formát. A fekete csokis mousse-t a forma aljára simítjuk - a sarkokba is jusson. Mélyhűtőbe tesszük néhány órára. A másik mousse-t tegyük a hűtőbe, majd a néhány óra elteltével tegyük a fekete mousse tetejére. Fedjük le a tetejét a műanyag fóliával.
A parfét mélyhűtőbe tesszük legalább 8 órára. Tálalás előtt 5-10 perccel vegyük ki. Borítsuk tiszta vágódeszkára, húzzuk le a fóliát, meleg késsel szeleteljük, és tálaljuk málnaszemekkel.
Csak nagyon jó csokival működik! Megpróbáltuk pl. síma Milka tejcsokival - abszolút nem olvadt fel, hanem kis gombócokká állt össze. Érdemes speciális boltba menni a csokoládéért.