2 egész, tisztított aranydurbincs (dorada),
vagy más hal, pl. pisztráng, branzino
só, bors
6 szelet kezeletlen citrom
1 evőkanál olívaolaj
1 csokor (500 g) mángold
2 evőkanál olívaolaj
4 szardellafilé
2,5 dl tejszín
20 g reszelt parmezán
1 kezeletlen citrom reszelt héja
csipet chilipehely
A sütőt előmelegítjük 200C fokra (alul/felül mód). Előkészítjük a konyhakészen vett halat: konyhai papírtörlővel kívül-belül szárazra törölgetjük. Sózzuk, borsozzuk, hasába 3-3 szelet citromot teszünk. Egy sütőlapra fektetjük a két halat, meglocsoljuk némi olívaolajjal, majd 20 perc alatt megsütjük.
Miközben a hal a sütőben sül, elkészítjük a tejszínes mángoldot Egy nagyobb lábasban vizet forralunk, ebben blansírozzuk majd a zöldet. A mángold szárát levágjuk, és 3-4 cm-es darabokra szeleteljük. A leveleket nagyobb darabokra aprítjuk. A forró, sós vízbe dobjuk először a szárakat, kb. 3-4 percig főzzük, amíg megpuhul, de még nem fő szét, kissé ropogós marad. Ekkor hozzádobjuk a leveleket is, ezt csak egy fél- egy percig főzzük, amíg összeesik. Leszűrjük, kinyomkodjuk.
Egy kis lábasban a olajat melegítünk. Hozzáadjuk a szardellafilét, és addig kevergetjük, amíg a szardella beleolvad az olajba. Ráöntjük a tejszínt, és kb. 4-5 percig főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a citromhéjat (sózni a szardella miatt valószínűleg nem kell, de azért kóstoljuk meg!). A mártáshoz adjuk az előfőzött mángoldot, és összeforgatjuk.
A sült hal mellé kínáljuk a mártást, tálaláskor további reszelt citromhéjat és egy csipet chilit szórunk rá.
Ha nem kapunk mángoldot, készíthetjük a köretet más zöld levélből is, pl. friss spenótból, fodros kelből, kelkáposztából - a főzési idő hossza eltérhet.