Töltelék:
250 g sertéshús
2 ek rizs vagy bulgur
1 tojás
1 hagyma apróra vágva
olaj
só, bors, izlés szerint mustár, majoranna
1 nagy fejes káposzta
2 ek só
egy nagyobb sonkahagyma vékonyra szeletelve
300 g egres (szezonon kívül lehet fagyasztott is)
2 csokor kapor
1 csokor csombor
3 dl tejföl
2 ek étkezési keményítő
2 ek cukor
1 citrom leve és reszelt hija
A töltelékhez olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, fűszereket és 10-15 percig nagy lángon pirítjuk.
Hagyjuk kihűlni, hozzáadjuk a tojást és rizst, és ha kell, még fűszerezzük.
A káposztáról óvatosan leszedjük a nagy, tölthető leveleket, és lobogó sós vízben blansírozzuk őket. (Néhány percre tegyük a leveleket forró vízbe, amíg a “gerincük” megpuhul, de a levél széle még nem szakad szét. A forró vízből kivéve azonnal mártsuk jéghideg vízbe, hogy a színe megmaradjon.) A káposzta torzsáját kivágjuk, a maradékot vékony szeletekre gyaluljuk. Alaposan besózzuk, és addig hagyjuk állni, amíg levet nem ereszt. Ezután alaposan kinyomkodjuk, és vízzel átöblítjük, nehogy túl sós maradjon.
A blansírozott káposztaleveleket lecsepegtetjük, és egy-egy evőkanál töltelékkel összecsomagoljuk.
A kinyomkodott káposztát egy nagy lábas aljára rendezzük. Erre jönnek a hagymakarikák majd az egres, végül a töltött csomagocskák. Ezek tetejére helyezzük az egyik csomag kaprot és a csombort. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és fedő alatt kb. 30 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul.
Kivesszük a tölteléket, és félretesszük. A tejfölt elkeverjük a keményítővel, cukorral, a citrom levével és héjával, és a másik csokor, finomra vágott kaporral. Ráöntjük a káposztára, összefőzzük, majd visszatesszük a tölteléket - ha ez kihűlt, akkor kicsit visszamelegítjük.
Ez tipikus nyári étel, amikor friss a káposzta és van friss egres is (nem beszélve a friss kaporról és csomborról)! A friss káposzta nagy leveleit nehéz egyben leszedni, de a csomagocskákat két darab levélből is remekül el lehet készíteni.