Vissza

Egyéb fínomságok

Eper-rebarbara lekvár

Mautner Zsófi nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 egykilós üvegre

4kg gyümölcs - kb. 3 kg eper és 1 kg rebarbara
1 kg petkines befőzőcukor (dr. Oetker)
2 vaníliarúd

Elkészítés

A rebarbarát megtisztítjuk, feldaraboljuk. A nagyobb epreket szintén feldaraboljuk.
Egy tálba tesszük a gyümölcsöket, és megszórjuk a cukor felével. Letakarva egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap lábasba tesszük a szirupos masszát, ráöntjük a cukor másik felét és felforraljuk. Kb. 10 percig főzzük - a keletkező habot leszedjük. Kiskanállal kiveszünk egy kis adagot és tányérra öntjük - ha kezd dermedni, akkor már jó.
Meleg vízzel kimosott üvegekbe tesszük, fejjel lefelé pár órát állni hagyjuk.

Jó tanács

Ha csak eperből készítjük a lekvárt, akkor tehetünk hozzá citromlevet - ízlés szerint 1 citrom/1 kg gyümölcs. Ha csak rebarbarából készítjük, akkor több vaníliát adjunk hozzá.