Vissza

Sütemények, édességek

Erdélyi tejfölös fánk

Kövi Pál receptje

Hozzávalók 30 fánkhoz

0,5+1 dl langyos tej
1 kk cukor
15 g friss élesztő
300 g liszt
4 tojássárgája
1 dl tejföl
1 kk só
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
1 ek rum
1/2 l olaj

Elkészítés

Fél deci langyos tejhez adjuk a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Kb. 10 perc alatt felfuttajuk.
Egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet, a közepébe mélyedést csinálunk, ide jön a 4 tojássárgája, a tejföl, a maradék tej, a só, reszelt citromhéj, a rum és végül az élesztő. Homogénre, levegősre dagasztjuk, lehetőleg géppel. Nagyon lágy massza lesz az eredmény. Enyhén kiolajozott edényben langyos helyen kb. 50 percig kelesztjük. Lágy, de formázható tésztát kell kapnunk.
Lisztezett deszkán kézzel kihúzzuk, majd 5 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk. Sütőpapírral borítottl, lisztezett tepsire tesszük a korongokat, majd konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük.
Nagy lábasban felforrósítjuk az olajat - akkor jó, ha egy beledobott tésztamorzsa buborékokat vet. Beletesszük a fánkkorongokat, fedő alatt 3 percig sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül még három percig sütjük.
Rácson lecsepegtetjük a felesleges olajat, cukorral megszórjuk és sárgabarack lekvárral tálaljuk.

Jó tanács

Az olaj annyi legyen, hogy a fánk ne érjen le az edény aljára.