Vissza

Sütemények, édességek

Farsangi fánk

Fördős Lajos receptje

Hozzávalók

300 ml tej
600 g liszt
1 citrom reszelt héja
10 g vaníliás cukor
csipet só
50 g porcukor
4 tojássárgája
25 g élesztő
50 ml fűszeres barna rum
30 g vaj
olaj a sütéshez

Elkészítés

A tésztához a tejet feltesszük melegedni. Közben kimérünk 500 g lisztet, amibe belereszeljük a citrom héját, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a sót és a porcukrot. A tojások sárgájához öntjük a felmelegedett tejet, az élesztőt és a rumot, majd jól összekeverjük. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel, majd beledolgozzuk a lágy (krémesen kenhető) vajat.
Ha jól összedolgoztuk, a maradék lisztből vastagon a deszkára szórunk, cukrászkártya segítségével az egész tésztát a deszkára szedjük, majd a tetejét is megszórjuk a liszttel. Segítségünkre lehet most is a cukrászkártya: feldaraboljuk, mintha több részre adagolnánk a tésztánkat, hogy növekedjen a lisztfelvevő felület a tésztán.
Összegyúrjuk, és maradék lisztet is hozzáadagoljuk. Ha, úgy érezzük, hogy a tészta, túlzottan nem ragad sem a deszkához, sem a kezünkhöz, alkalmas arra, hogy alaposan átgyúrjuk.
Kelesztés
Visszatesszük a tésztát a tálba, és letakarjuk. Ha a munkaasztal környékén nincs elég meleg, legalább 24-26 fok, keressünk a pihentetésnek megfelelő helyet, és itt egy órát kelesszük a fánktésztát. Optimális körülmények között dupla térfogatra növekedhet a tészta, ha a tervezett idővel ezt nem értük el, toldjuk meg 10-20 perccel!
A fánkok kiszaggatása
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, gyorsan átgyúrjuk, majd az előző feltételeknek megfelelően, de már csak 20 percet pihentetjük.
A deszkát újra lisztezzük, de most már nagyobb felületet, és kicsit vastagabbra gyúrjuk a tésztát, hogy nyújtani és formázni tudjuk, tehát ne ragadjon és könnyen lehessen felvenni.
Kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk, és lisztezett sütőlemezen vagy sütőpapíron letakarva megint kelesztésre alkalmas helyre tesszük 20-30 percre.
A farsangi fánk sütése
A sütéshez használjunk akkora edényt, hogy 4 fánk elférjen benne, és 4-5 cm magas legyen az olaj. Sütés előtt a tészta közepét benyomkodjuk, majd a benyomással lefelé tesszük a 165-170 fokos, ellenőrzött hőmérsékletű olajba. Fedő alatt 2 percet sütjük, majd megfordítjuk a tésztát, és fedő nélkül újabb 1,5-2 perc alatt készre sütjük.
Minden körnél ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét, vagy várjuk ki a megfelelőt, ha esetleg túlmelegedne, vagy kevés friss olaj hozzáadásával hűtsük vissza.
Ha kész, megszórjuk porcukorral, és ízlés szerint gyümölcslekvárral tálaljuk.

Jó tanács

A jó gyúrás (dagasztás)1 titka, hogy minél több fizikai hatást gyakoroljunk a tésztára. A megfelelő dagasztásnak sima, egyenletes és fényes felület a jele.