4-5 szál nagyobb fehérrépa
1 liter hús- vagy csontleves
2 dl tejszín
olívaolaj
egy citrom leve és lereszelt héja
petrezselyem
a díszítéshez: tökmagolaj
A répákat megtisztítjuk, félbevégjuk és olívaolajjal meglocsolva sütőben 30-40 percig sütjük (egyhén megpirul ennyi idő alatt).
Turmixgépbe tesszük a megpuhult répát, a tejszínt, a citrom levét, sót, borsot és kb. 2 dl húslevest, majd alaposan összeturmixoljuk. Végül felengedjük amaradék levessel.
Tálalás előtt a reszelt citromhéjat összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmel, és azzal díszítjük a levest. Tökmagolajból rajzolhatunk a tetejére további díszítést.
Nagyon könnyen elkészíthető és nagyon finom! Érdemes akkor csinálni, ha más fogások elkészítésekor "keletkezik" pl. csirkecsont, amiből nagyon jó húsleves-alapot lehet készíteni. Nálunk rántott csirke volt legutóbb, ami "mellett" készült a leves, a macska pedig nagyon örült a csontokról leszedett főtt csirkehúsnak.
Diétások számára a használjunk tejszín helyett rizstejet és kevés yoghurtot.