Vissza

Levesek

Fejtettbab leves kolbásszal

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 6-8 főre

1 kg nyári fejtett bab kifejtve
1 közepes főzőhagyma
2 szál sárgarépa
1 szál gyökér
negyed zeller
negyed karalábé
petrezselyem, zellerzöld
3 dl tejfel
2 szál jóminőségű kolbász - pl. gyulai
ecet, cukor, só

Elkészítés

Egy leveses fazékban feltesszük főni a babot, a zöldségeket, petrezselymet, zellerzöldet. Amikor a bab majdnem megfőtt beletesszük a szeletekre vágott kolbászt. Két-három perc után levesszük a tűzről a levest.

A zöldségeket és annyi babot, amit a zöldségekkel együtt kimérünk belesszük a turmixgépbe. Ízlés szerint a hagymát ki lehet dobni. A zöldeknek csak egy kis részét használjuk - maradékot kidobjuk. Beleöntjük a tejfölt, egy evőkanál ecetet és kb. ugyanennyi cukrot, valamint sót. Az egészet jól összeturmixoljuk, és visszaöntjük a lábasban maradt babra és levére. Jól összekeverjük, utána ízesítjük és tálaljuk.

Jó tanács

Vigyázzunk, mert a nyári bab gyorsan megfő! Hidegen és melegen is finom. Ha netán hízókúrán lennénk, akkor tegyünk bele saját gyártású csipetkét.
Az se baj, ha pár kolbászkarika is bekerül a turmixba....