Vissza

Főételek

Finomfőzelék

Fördős Zé nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

300 g répa (4 szál)
300 g karalábé
150 g karfiol
60 g vaj
1 csokor petrezselyem
300 g zöldborsó (fagyasztott)
só, őrölt fehér bors
1 púpozott tk cukor
400 ml tej
200 ml tejszín

Elkészítés

A klasszikus finomfőzelék hozzávalói közül a répát és karalábét meghámozzuk, majd felkockázzuk, a karfiolt kisebb rózsákra szedjük. A vajon párolni kezdjük a répát és a petrezselyem vágott szárát. A répából kioldódó karotin majd szép színt fog adni a főzeléknek. Pár perc múlva mehet rá a karalábé.

A karfiolra annyi vizet öntünk, hogy egy kicsit ellepje, sózzuk, hagyjuk felforrni, és félrehúzzuk.

A párolódó zöldségekhez hozzáadjuk az előzőleg már kiengedett zöldborsót, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, megszórjuk vágott petrezselyemzölddel, majd felöntjük a karfiol főzőlevével, és annyi vízzel, hogy ellepje. Így pároljuk addig, amíg minden zöldség megpuhul. Utána mehet bele a karfiol is, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel.
2-3 dl mennyiséget kiveszünk a főzelékből, és kihűtjük majd pürésítjük. Visszaöntjük a főzelékbe - a pürével állítjuk be a sűrűségét.

Jó tanács

Nem mindenki szereti, pedig nagyon finom. Rántott húsal rántott sajttal, virslivel, tükörtojással kínáljuk.