100+150 g cukor
5 biocitrom (3+2)
3 egész tojás
200 g vaj olvasztva
200 g liszt
1 evőkanál sütőpor
1 vaníliarúd kikapart magja
só
Fordított citromtorta
Hozzávalók (12 szelethez)
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. Előkészítünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát: kibéleljük sütőpapírral, amelyet előtte vízzel kissé benedvesítettünk (így könnyebb beleilleszteni is, és szebben le lehet majd húzni a süteményről).
Serpenyőben (kevergetés nélkül!) borostyán színűre karamellizáljuk a 100 g cukrot. Beleöntjük a tortaforma aljába, körkörös mozdulatokkal egyenletesen elosztjuk benne. Nem baj, ha nem jut mindenhová, és nem baj, ha nem szabályos, a citromlével összesülve kiegyenlítődik majd. 3 citromot felkarikázunk, és körben elrendezzük a karamellán. Átfedhetik egymást, valószínűleg két réteg lesz, ez is elrendeződik majd a sülés végére.
A tésztamasszához egy keverőtálban elektromos géppel habosra keverjük a három egész tojást a 150 g cukorral (ez már lehet akár nyírfacukor is), majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, 2 citrom levét és reszelt héját, a vaníliát, sót, a lisztet és a sütőport. A masszát a citromra öntjük. Kb. 40-45 percig sütjük. Ha fél óra után nagyon elkezd pirulni a teteje, befedjük alufóliával, vagy sütőpapírral. Tűpróbáig sütjük, akkor jó, ha szárazon jön ki a közepéből a hurkapálca, vagy hústű. Langyosra hűtjük, csak akkor borítjuk egy tálra, a papírt gyönyörűen le lehet róla húzni.
A torta színe a karamellától és a citrom fajtájától is függ!