Vissza

Sütemények, édességek

Francia almatorta

Francia recept alapján Várnai Éva receptje

Hozzávalók kerek tortaformához

1,5 kg savanykás alma
200 g kristálycukor
100 gr vaj
A tésztához:
200 g finomliszt
100 g vaj
1 tojás
50 g porcukor
só, víz

Elkészítés

Az almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházat kiszedjük, viszonylag vastag szeletekre vágjuk.
A vajat serpenyőben felolvasztjuk, beletesszük a cukrot. Amikor a cukor már kissé karamellizálódik, beletesszük az almát és kb. 15 percig fedő nélkül pároljuk. Nem szabad keverni - akkor jó, ha egy sűrű, karamelles masszát kapunk.
Az almákat a tortaformába tesszük, ha maradt leve, azt is ráöntjük.

A tészta összetevőit kis vízzel összegyúrjuk, kinyújtjuk, és az almára helyezzük úgy, hogy a széleket lenyomkodjuk.

180 fokon 20-30 percig sütjük. Még langyosan, óvatosan fordítsuk ki.

Jó tanács

Legjobb nyári almából, és hidegen. Nagyon jót tesz neki, ha 1-2 napig a hűtőben van fogyasztás előtt.