Vissza

Egyéb fínomságok

Francia sajtos fánk

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók (kb. 30 darab)

Francia sajtos fánk
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz)
2,5 dl tej
120 g vaj
¼ kk cayenne bors
150 g liszt
4 egész tojás
50 g reszelt parmezán
100 g reszelt juhsajt
1 kk só
Tetejére:
mák, vagy fekete hagymamag
1 felvert tojás

Elkészítés

Egy lábasban felforrósítjuk a tejet, amikor teljesen meleg, beledobjuk a felkockázott vajat, megsózzuk és hozzáadjuk a cayenne borsot (vagy más őrölt chilit). Amikor a vaj már teljesen felolvadt, beleöntjük a lisztet, és kézi habverővel erőteljes mozdulatokkal simára keverjük a masszát. Addig keverjük, amíg össze nem áll egy nagy, kerek masszává, ekkor már fakanálra váltunk, és még további néhány percig pirítjuk. Áttesszük egy új lábasba. Megvárjuk amíg kissé lehűl, majd az elektromos habverő dagasztó karjával egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Utána belekeverjük a lereszelt juhsajtot – vagy más kemény, markáns ízű sajtot-, valamint egy marék reszelt parmezánt. Ismét átkeverjük. Ha szükséges beleszórunk még egy csipet sót, és keverőlapáttal beledolgozzuk. A sütőt előmelegítjük légkeveréses fokozatra.
A masszát habzsákba töltjük (ha nincs, akkor egy uzsonnázó tasakba) és sütőpapírral fedett kibélelt tepsire kicsi, kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk. A tetejét átkenjük a felvert tojással, és megszórjuk egész mákkal, vagy fekete hagymamaggal, majd az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Jó tanács

Van benne kalória, de nagyon finom!