Vissza

Főételek

Fűszeres lecsó tojással - sakshouka

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

1 hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 csipet fahéj
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 kávéskanál cayenne bors
50 dkg zöldpaprika, feldarabolva
1 doboz hámozott paradicsom (40 dkg)
4 paradicsom
só, bors
1 teáskanál nádcukor
1 csokor petrezselyem
4 egész tojás

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben olívaolajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát, amikor kezdenek puhulni, hozzáadjuk a fűszereket: a koriandert, római köményt, fahéjat, pirospaprikát, cayenne borsot. Beletesszük a darabokra aprított zöldpaprikát, és azt is puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a friss, cikkekre vágott, lehéjazott paradicsomot. Ezután kb. 15 percig főzzük erős lángon, hogy a mártás kissé besűrűsödjön, de azért maradjon leve, majd hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet és a nádcukrot. Sóval, borssal ízesítjük. Négy mélyedést formázunk a lecsóban, beleütünk egy-egy tojást, majd lefedve kb. 10 percig főzzük, hogy a tojásfehérje megdermedjen, a sárgája viszont folyós maradjon. Friss kenyérrel vagy pitával kínáljuk.

Jó tanács

A tetejére tegyünk friss snidlinget, koriandert vagy esetleg kecskesajtot/ morzsolt fetát.