két kacsamell
3 nagy fej hagyma
egg kisebb fej brokkoli
4 személyre egy avokádó
csillagánizs
ázsiai citromfű
3 közepes sonkahagyma
chili por
só, bors
A gombóchoz:
200 g pászka
200 g pászkaliszt
2 ek libazsír felolvasztva
3 tojás
egy csokor apróra vágott petrezselyem
egy evőkanál libazsír
reszelt gyömbér
reszelt szerecsendió
só, bors
A leves a vietnámi ikonikus pho leves és a maceszgombóc-leves kombinációja - azaz az ázsiai és a zsidó gasztronómia fúziója.
A fogyasztás előtti napon a kacsamelleket lebőrőzzük, leszedjük a zsírt, és a hagymával valamint a fűszerekkel feltesszük főzni. Lassú tüzön addig főzzük, amíg teljesen puha lesz - ez legalább két óra.
Hűvös helyre tesszük. Másnap lekaparjuk a zsírt a tetejéről, és tálalás előtt megrottyantjuk benne az apró rózsákra szedett brokkolit. Maradjon ropogós!
A maceszgombóchoz a maceszlapokat összetörjük, vízbe áztatjuk, majd jól kinyomjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. Összekeverjük a vizes maceszt a tojássárgával, a libazsírral, a liszttel, a többi hozzávalóval, és a legvégén a tojáshabbal. A tészta legyen formázható keménységű - inkább tegyünk bele még egy kis lisztet. Óvatosan összedolgozzuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. Sós, gyömbéres vízben kifőzzük - ez kb. 10 perc. Óvatosan beletesszük a forró levesbe.
Az avokádót gerezdekre vágjuk, és a kitálalt levest díszítjük vele.
Mi húsvétra csináltuk, de bármikor ízleni fog! Ne felejtsük el a kacsazsír darabokat apró kockákra vágni, és remek töpörtyűt csinálni belőle!
Felszeletelt keménytojást, friss korianderleveleket, lime-ot használhatunk a leves gazdagítására.