- 1,5 kg paradicsom
- 2 piros kaliforniai vagy kápia paprika
- egy kígyóuborka
- negyed kg, kicsit száraz fehér kenyér (vagy két zsemle) vízbe áztatva
- 4-5 evőkanál extra virgin olívaolaj
- 2 evőkanál aceito balsamico
- só
- átpasszírozott fokhagyma ( aki nem bírja, elhagyhatja)
- két-három főtt tojás (opcionális)
- jamon iberico (opcionális)
A paradicsomot nagylyukú reszelőn lereszeljük. A végén a héja a kezünkben marad, azt eldobjuk. Az uborkát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk csakúgy mit a paprikát.
Turmixgépbe rakunk mindent (lehet, hogy csak két részletben fér be) - fűszereket és zsemlét is - és alaposan összekeverjük, majd behűtjük. Másnap tálaljuk.
Ha tálaláskor megszórjuk apróra vágott keménytojással és sonkadarabokkal, akkor már Salmorejot eszünk, ami talán még finomabb.
Andalúziában a hűtőben nyáron mindig van gazpacho - sokszor úgy isszák, mint a vizet.