Vissza

Világkonyha

Görög húsos muszaka

Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

800 g padlizsán
500 g burgonya
500 g paradicsom
2 nagy fej hagyma
fokhagyma
oregano, szerecsendió
petrezselyem
500 g darált borjúhús
cukor, 1 kk őrölt fahéj
1.5 dl száraz fehérbor
4 tojás
150 g reszelt juhsajt
40 g margarin
40 g liszt
4 dl tej

Elkészítés

A padlizsánt megmossuk, fél centis szeletekre vágjuk, ezeket besózzuk és 1 óráig állni hagyjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk. A paradicsomot két percre forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk, felszeleteljük.

A hagymát felvágjuk, olajon megfonnyasztjuk, rászórjuk a darált húst, meghintjük fokhagymaporral, sóval, borssal és élénk tűzön morzsásra pirítjuk. Hozzáadunk egy kanál paradicsompürét, egy kanál fahéjat, cukrot, a bort és az oregánót. Addig pirítjuk, amíg a leve elfő, majd hagyjuk kihűlni, belekeverünk egy tojást és a reszelt sajt felét.

Besamelt készítünk: a vajban megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel . A három tojás sárgáját belekeverjük, a fehérjét félretesszük, majd felverjük. A besamelt sózzuk, borsozzuk és reszelt szerecsendióval ízesítjük.

A padlizsánszeleteket leöblítjük, megszárítjuk, majd egyenként a felvert tojásfehérjébe mártjuk és forró olajban aranybarnára sütjük. Szalvétán csepegtetjük le a zsírt.

Tűzálló tálat kivajazunk. Az aljára felkarikázzuk a burgonyát, beterítjük a padlizsán felével, rásimítjuk a húst, ezután jön a besamel fele, majd a maradék padlizsán, a paradicsom és végül a maradék besamel. Kb. egy órát sütjük a sütőben. Tálaláskor bazsalikommal díszítjük.

Jó tanács

Óvatosan bánjunk a fahéjjal, mert van aki nem szereti! Kicsit fáradságos az elkészítése ennek az ételnek, de nagyon finom, és napokig eszegethető.