5-6 padlizsán
1-1,5 kg burgonya
5-600 g paradicsom
2 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl paradicsompüré
700 g darált borjúhús
1 tk oregánó
1 kk őrölt fahéj
2-3 dl száraz, jó minőségű vörös bor
olívaolaj
A besamelhez:
100 g vaj
100 g liszt
1 l tej
150 g reszelt juhsajt lehetőleg pecorino
reszelt szerecsendió
só, bors
A hagymát felvágjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd mindkettőt olajon megfonnyasztjuk és rászórjuk a darált húst. Meghintjük sóval, borssal és élénk tűzön morzsásra pirítjuk. Amikor a hús morzsás és kifehéredett, hozzáadunk egy kávéskanál fahéjat, egy teáskanál oregánót, majd belekeverjük a paradicsompürét és végül a bort. Addig pirítjuk erős tüzön, amíg a leve elfő, esetleg egy kicsit oda is kap. Hagyjuk kihűlni.
A padlizsánt megmossuk, kb. (max.) fél centi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral borított tepsiben (több adagban) elrendezzük a szeleteket, sózzuk és olívaolajjal bepermetezzük őket, majd addig sütjük, amíg kicsit összefonnyadnak és szép sült színt kapnak.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, felszeleteljük.
A paradicsomot két percre forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk, felszeleteljük.
Egy nagy kiolajozott tűzálló tálban elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: alulra egy sor burgonya, majd padlizsán, húsragu, friss paradicsom következik. Ezután megint burgonya, padlizsán, ragu, de paradicsomot már nem teszünk rá.
A tetejére jön a besamel: felolvasztjuk a vajat, belekeverjük a lisztet, majd hosszan, apránként, habverővel folyton keverve adjuk hozzá a tejet. A türelem meghozza gyümölcsét: a végére fényes és csomómentes mártást kapunk. Sózzuk és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Ezzel öntjük le a lerakott rétegeket.
190 fokon kb. 45 percig sütjük.
Jó tanácsok: Óvatosan bánjunk a fahéjjal, mert van aki nem szereti!
Borjúhús esetén néhány recept fehér bort ajánl. Máshol marhahússal készítik, akkor mindenképpen jobb a vörös bor.
Kicsit fáradságos az elkészítése ennek az ételnek, de nagyon finom, és napokig eszegethető.