Vissza

Előételek

Grillezett saláta citromos-szardíniás kenyérmorzsával

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

Morzsa:
3 evőkanál olívaolaj
1 doboz (120 g) konzerv szardínia
(lehet ízesített olajos is, pl. csilis, vagy citromos)
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
80 g vaj
100 g szikkadt, házi kenyérmorzsa, vagy panko
2 kezeletlen citrom reszelt héja
só, bors
ízlés szerint csilipehely

2 római saláta, vagy 6 szívsaláta,
hosszában félbevágva

Táláláshoz: hatperces tojás, kapor, petrezselyem

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat. Kibontjuk a szardíniát, és az olajjal együtt a serpenyőbe borítjuk. Fakanál, vagy villa segítségével szétnyomkodjuk, és elkeverjük, amíg szinte teljesen beleolvad az olajba. Az olajat közepes hőfokon tartjuk. Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, azzal is kevergetjük, de még nem vesszük erősebbre a hőfokot, hogy ne égjen meg. Ekkor beletesszük a vajat, felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a morzsát. Állandó keverés mellett aranyszínűre pirítjuk. A végén összekeverjük a sóval, borssal és sok, frissen reszelt citromhéjjal, esetleg csilipehellyel. Ez a morzsamennyiség kb. duplája, mint amennyire szükségünk lesz, a másik felét csatos üvegben, vagy dobozban hűtőben tároljuk más célokra (lsd. alább). A salátákat hosszában félbevágjuk, majd tűzforró, szinte füstölő grillserpenyőben kissé megkapatjuk a vágott felületet. A grillezett salátára halmozzuk a ropogós morzsát.

Jó tanács

A morzsa hűtőben kb. 1 hétig eláll. Néhány ötlet, hogy mi mindenre használhatjuk: rászórhatjuk pohárban tálalt lágytojásra, vagy tükörtojásra. Összekeverhetjük spagettivel, vagy más tésztával. Halmozhatjuk sült, vagy párolt zöldségek tetejére (karfiol, brokkoli, később spárga pl.). Megszórhatunk vele krémleveseket, krumplifőzeléket, krumplipürét. Vagy egyszerűen rászórhatjuk jófajta vajas vagy krémsajtos kenyérre.