1 kg borjúlapocka 1x1 cm-es kockákra vágva
2-3 nagyobb lilahagyma felvágva
személyenként 1 közepes krumpli felkockázva
személyenként egy szál répa felkockázva
két szál gyökér felkockázva
egy kisebb zellergumó felkockázva
4 közepes paradicsom héj nélkül
4 zöldpaprika
100 g csipetke
jó minőségű piros paprika
só, bors
kömény
olaj
Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felvágott paprikát, és lassú tüzön együtt pároljuk a hagymával. Mikor a paprika is üveges lett, beletesszük a felkockázott húst. Átforgatjuk, és gyors tüzön lepirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és lassú tüzön főzzük, amíg a víz le nem fogy. Ekkor megint lepirítjuk a húst, és ismét felöntjük kevés vizzel. Ezt ismételjük még párszor, amíg a hús megpuhul. Amikor a hús puha, hozzádjuk a kocára vágott zöldségeket és a burgonyát. Sóval, borssal utánaízesítjük, gyakori keveréssel készrefőzzük.
A csipetkét külön főzzük meg, tartsuk melegen, és tálaláskor adjuk az adagokhoz.
Mi a titka a jó gulyáslevesnek? Egyrészt a megelelő hús kiválasztása. Lehet marhapofa, fartő, lábszár vagy más szaftosabb marha- vagy borúhús. Jót tesz, ha többféle húst használunk: pl. a receptben szereplő borjúlapocka és a felsorolt marhahúsok valamelyikének keveréke ideális lehet. Van aki sertéshúst is tesz bele - mi nem szoktunk, de jóféle kolbászt igen. A másik nagyon fontos dolog a lepirítás és a lassú főzés: a húst többször pirítsuk le és mindig kevés vizzel engedjük föl. Vigyázni kell, mert hamar odaég! Végül nagyon fontos a kíváló minőségű piros paprika!