1 kg savanykás alma (kb. 4 szem),
meghámozva, felkockázva
2 körte, felkockázva
fél citrom leve
50 g finomítatlan nádcukor, vagy barnacukor
4 cm friss gyömbér, lereszelve
2 ek étkezési keményítő
50 g aszalt tőzegáfonya
Tészta:
125 g olvasztott vaj (+ 25 g az edény kivajazásához)
80 g nádcukor
75 g teljes kiőrlésű liszt
75 g fehérliszt
2 tk sütőpor
csipet só
Vaníliasodó:
4 dl tej
4 tojás sárgája
4 dkg cukor
fél rúd vanília magjai
csipet só
A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A 2 g vajjal kivajazunk egy hőálló tálat, például jénait, vagy akár tepsit.
Előkészítjük a gyümölcsöket: az almát és a körtét meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd felkockázzuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot, a friss, reszelt gyömbért, összekeverjük az étkezési keményítővel, végül hozzáforgatjuk az aszalt áfonyát is. A kivajazott hőálló tálba halmozzuk.
Elkészítjük a tésztát: az olvasztott vajhoz keverjük a cukrot, hogy kissé elolvadjon, majd hozzákeverjük a lisztet, sütőport és egy csipet sót. Egyenletesen elkeverjük. Evőkanál segítségével nyolc gombócot adagolunk, nedves kézzel ezekből kb. 3 cm átmérőjű korongokat formázunk, majd ezeket ráültetjük a gyümölcsök tetejére. 30 percig sütjük, amíg a tészta arany színűre pirul, alatta a gyümölcsök pedig puhára, szirupos-levesre sülnek.
Miközben sül a cobbler, elkészítjük a vaníliasodót: a tejet forráspontig melegítjük. Közben a négy tojássárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, egy csipet sóval és a vaníliával. Lassan hozzáadjuk a meleg tejet, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó kevergetés mellett sodó állagúra főzzük. A desszertet a langyos vaníliasodóval, fagylalttal, vagy tejszínhabbal tálaljuk.
Készíthetjük egy nagy adagként, vagy személyenként, egyadagos kiszerelésben, például szuflétálkákban.
A sodó készítésénél vigyázni kell, hogy kevergetés közben ne forrjon fel, mert akkor túrós lesz az állaga és kezdhetjük előről....