Levesalap:
250 g borjúhús
3-4 kisebb csont
500 g hagyma
fél kávéskanál sáfrány
egy kávéskanál őrölt bors
400 g lencse
diónyi vaj
1,5 liter víz, só
Szubsztancia:
egy csokor friss koriander levél
egy csokor petrezselyem
1500 g paradicsom (friss vagy konzerv)
1 dl citromlé
diónyi vaj, só, bors
1 liter víz
A lencsét előző nap beáztatjuk. Másnap feltesszük a levesalap hozzávalóit főzni, és lassú tüzön addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul (kb. másfél óra).
A paradicsomot meghámozzuk, és külön fazékban tesszük fel főni az egy liter vízzel. Fél óra főzés után hozzáadjuk a húsleves alapléhez. A petrezselyem és koriander leveleket felvágjuk, majd mozsárban jól összetörjük, és a leveshez adjuk.
Citromlével, szükség szerint sóval-borssal ízesítjük.
A levest a zöldségekkel - lencse, paradicsom, zöldfűszerek - turmixgépben áttörjük, átszűrjük. A végén hozzáadjuk a felkockázott húst. Korianderlevéllel díszítve tálaljuk.
Húsvéti sonka főzőlevét is használhatjuk alaplének, ha abban elegendő hagyma főtt. Ilyenkor nem kell külön hús a levesbe. A borjúhús csirkével is helyettesíthető.