1 kg hosszúkás nyári cékla
3 ek olívaolaj
2 ek köménymag
4 babérlevél
2 szárzeller
2 sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
2 liter átszűrt húsleves
1 dl tejszín
2 ek reszelt torma
1 cs friss Kaper
A céklát megmossuk és héjastól kevés olívaolajjal meglocsolva egy tepsiben a sütőbe tesszük. Kb. egy óra múlva kivesszük, meghámozzuk, és az összes többi hozzávalóval együtt betesszük egy levesesfazékba, és felöntjük a húslevessel. Egy órát főzzük kis lángon.
Kivesszük a babérlevelet, majd botmixerrel (turmixszal) pépesítjük a levest, majd átszűrjük. Sóval, borssal és kevés ecettel ízesítjük, majd jéghidegre hűtjük.
A tejszínt leturmixoljuk a tormával és a kaporral. Kis kanállal minden adag leves tetejére teszünk belőle. Friss kaporral megszórva tálaljuk.
Csak jéghidegen jó!!!