Vissza

Levesek

Hideg egreses almaleves

Mautner Zsófi receptje

Hozzávalók 4 főre

500 g egres, megtisztítva
1 nagyobb szem burgonya, felkockázva
2 zöldalma, meghámozva, felkockázva
1,5 liter víz, vagy zöldségalaplé
só, bors
fél csokor kapor
néhány levél tárkony
150 ml tejföl
3 evőkanál tárkonyecet
2 evőkanál cukor
Frissítő keverék a tetejére:
10 szem egres, felkarikázva
1 zöldalma, felkockázva
2 fürtös uborka, felkockázva
1 teáskanál méz
fél citrom leve
2 teáskanál olívaolaj
friss menta, kapor, tárkony

Elkészítés

Az egrest megtisztítjuk (kicsit körülményes, de megéri!), megmossuk, majd lábasba tesszük a felkockázott burgonyával és az almával együtt. Sóval, borssal, pici cukorral ízesítjük. Kb. 20 percig főzzük fedő alatt, amíg minden teljesen megpuhul. Hozzáadunk fél csokor kaprot és néhány tárkonylevelet. Ekkor az egészet (ha szükséges több menetben) teljesen simára turmixoljuk. Átszűrjük (kellemesebb a fogyasztása az egres apró magjai nélkül) és visszaöntjük a lábasba. A tejfölt simára keverjük egy kis leves hozzáadásával, majd a leveshez keverjük. Kevés cukorral és tárkonyecettel ízesítjük.
Teljesen lehűtjük, hidegen tálaljuk. A tetejére való, frissítő, ropogós keverékhez összekeverjük a felkarikázott egrest, a felkockázott zöldalmát, az uborkát, kevés mézet, citromlevet, olívaolajat, tíz percig állni hagyjuk. Végül belekeverjük a zöldfűszereket is.

Jó tanács

Tárkonyecet házilag: egy nagy befőttesüvegbe teszünk kb. 30 dkg friss tárkonyt. Felöntjük ecettel (rizs-, vagy fehérborecet) úgy, hogy teljesen ellepje. Lefedjük, 8 napig állni hagyjuk, néha felrázzuk. Már másnap átveszi az ecet a tárkony ízét, későbbi is intenzív marad. Hagyhatjuk az üvegben, vagy leszűrjük, és kisebb üvegekben, napfénymentes helyen tároljuk. Krumplis, babos levesek, főzelékek ízesítéséhez is nagyszerű!