- 2-3 nagy kígyóuborka
- 2 evőkanál tejszínes torma
- 200 ml sűrű tejszín
- 1 liter zöldségleves alapléből
- egy csomag kapor
- 100 g füstölt lazac
- só, fekete bors
Az uborkák két végét levágjuk, héjastul legyaluljuk. Hozzákeverjük a zöldséglevest, sózzuk, borsozzuk és kb. 2 órára behűtjük.
Az uborkás keveréket a kaporral együtt turmixgépben áttörjük, finom szitán átszűrjük. Hozzákeverjük a tejszínt, és ellenőrizzük az ízesítést.
Izlés szerint tehetünk bele nyers uborkakockákat is. Ekkor kell a harmadik uborka - a kockákhoz meghámozzuk, a magos részt eltávolítjuk, és a húsát kb.0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk.
Legalább 6 órára behűtjük.
A füstölt lazacot csíkokra vágjuk, és tálaláskor az adagok tetejére szórjuk.
A hideg leveseket erőteljesebben kell fűszerezni! Marcsika ötlete szerint a a szitán fennmaradt uborkás pépet keverjük össze tejföllel, és kiváló "dip" lesz belőle.