A tésztához:
150 g liszt
50 g darált törökmogyoró
50 g porcukor
só
125 g puha vaj
2 vanília
A narancsos porcukorhoz:
4 narancs héja lereszelve
50 g porcukor
Összekeverjük a lisztet, a darált mogyorót, a porcukrot és a sót. Hozzáadjuk a puha (szobahőmérsékletű) vajat. Elektromos kézi keverő dagasztókarjával összedolgozzuk, majd belekeverjük a két vaníliarúd kikapart magját. Összegyúrjuk, bucit formázunk, és folpackba csomagolva egy óráig a hűtőben pihentetjük a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. A tésztát négy részre osztjuk, majd mindegyikből egyforma , kb. 35cm hosszúságú rudat sodrunk. Tíz darabot vágunk belőle, és a tenyerünkben sodorva, a két végét behajlítva, kifliket formázunk. Kb. 12-15 perc alatt világos színűre sütjük, ne kapjon sötétebb árnyalatot.
Még melegen beleforgatjuk a narancsos porcukorba. (Ilyenkor egy kicsit ráolvad a cukor, amikor kicsit kihűlt a sütemény, akkor érdemes még egy réteg cukorban meghempergetni, hogy szépen rátapadjon.) Fémdobozban hetekig eláll.
A narancsos porcukorhoz narancsok héját lereszeljük. Egy tiszta konyharuhára terítjük, és vagy a radiátorra, vagy a konyhapultra tesszük. Ebben a formájában egy éjszaka alatt tökéletesen megszárad. Másnap kávédarálóba tesszük a száraz reszelt narancshéjat és a porcukrot, és finom porrá daráljuk. Elképesztően intenzív, édes-fanyar narancspor. Bármeddig eláll.
A hókiflit különböző töltelékkel is készíthetjük - pl. szilvalekvárra. A narancsos por ekkor sem árthat..