Vissza

Levesek

Húsleves csicseriborsós húsgombóccal

Mautner Zsófia nyomán Várnai Éva receptje

Hozzávalók 4 főre

1,5 liter tyúhúsleves
250 g darált csirkehús
100 g csicseriborsóliszt
fél hagyma finomra aprítva
1 tk őrölt kardamom
1 tk őrölt római kömény
1 tk kurkuma
1/4 tk őrölt bors

olívaolaj
víz

Elkészítés

Először elkészítjük a levest: fél kiló csirkeszárnyat és esetleg egy aprólékot leveszöldségekkel felteszünk főni. Sózzuk, borsozzuk, és hosszú időn keresztül, lassú tüzön főzzük 2 l vízben, egészen addig, amíg a hús elválik a csonttól. Ekkor turmixgépbe tesszük a zöldségeket és a csonttól és bőrtől megtisztított húst, turmixoljuk, majd átszűrjük.

A húsgombóchoz a darált csirkehúst, apróra vágott hagymát, fűszereket és a lisztet egy nagy keverőtálva tesszük. Hozzáadunk fél deci olajat és egy deci vizet. Jól összekeverjük, fóliával letakarjuk, és legalább félórára hűtőbe tesszük.

Nedves kézzel gombócokat formázunk (kb. diónyi méretben). Közben a húslevest felforraljuk, majd a gombócokat lassú tüzön megfőzzük benne - kb. 35 perc kell a főzéshez.

Jó tanács

A levesbe tehetünk főtt csicseriborsót is. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott metélőhagymával. Iráni zsidó ünnepi levesről van szó, a gombóc neve gondi.