1 kg burgonya
8 piros húsú – lehetőleg kápia vagy kaliforniai – paprika
500 g darált borjúhús, esetleg fele lehet csirke
100 g füstölt sonka
hagyma, fokhagyma, paradicsompüré, pirospaprika, só, bors, petrezselyem
1 tojás, zsemlemorzsa, fahéj
100 g vaj
100 g liszt
6 dl tej
150 g parmezán sajt
A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, sütőtálba szórjuk. Összekeverjük sóval, borssal, olivaolajjal és előmelegített sütőben 25 percig pároljuk.
A paprikákat megmossuk, kiszedjük a magokat és az ereket és keresztben félbevágjuk.
A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, olajban megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és ízlés szerint pirospaprikát, sót borsot és még pár percig pirítjuk. Hagyjuk kihűlni.
A sonkát felkockázzuk, a petrezselymet finomra vágjuk, majd a tojással, zsemlemorzsával és a fahéjjal a húshoz keverjük.
Megcsináljuk a besamelt – a vajban megpirítjuk a lisztet, símára keverjük a tejjel, összeturmixoljuk, hogy ne legyen csomós. Beleteszünk sót, borsot és a reszelt parmezánt. A massza felét a húshoz adjuk, összekeverjük, majd a paprikákba töltjük.
A burgonyát kivesszük a sütőből, ráültetjük a paprikákat, bevonjuk a maradék besamellel és kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Nem olyan mint a hagyományos magyar töltött parika, de nagyon finom! Fontos, hogy a besamel elég folyós legyen, mert ettől lesz az egész fogás "szaftos". Ha kell, akkor tegyünk bele kicsit több tejet.
A fahéjat el lehet hagyni, ha veleki nem szereti húsos ételekben.