2-2,5 kg füstölt parasztsonka (lehet füstölt lapocka, esetleg nem túl sovány comb vagy csülök is)
2 kávéskanál őrölt kömény
2 nagyobb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3-4 babérlevél
1 púpozott kávéskanál őrölt bors
A sonkát legjobb a nagyhét szerdáján-csütörtökén elkészíteni. A főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk, majd a vizet a főzés előtt leöntjük.
Annyi hideg vízben tesszük fel főzni, amennyi ellepi, az összes hozzávalóval együtt. Annyi órát kell kis lángon főzni, ahány kg a sonka. A fazékban hül ki. Másnap lecsöpögtetjük, megtöröljük, ha van rajta kötözőspárga, azt eltávolítjuk, és alufóliában a hűtőbe tesszük. Következő nap szeleteljük.
A főzőlé remek alapanyag bab- vagy lencseleveshez (ld. pl. Harira leves)